Strony

rozwijane menu

wtorek, 1 marca 2016

marchewka z kalarepą i indykiem po 6 m-cu

250 g marchewki
150 g kalarepy
100 g mięsa z piersi z indyka
2 łyżeczki oleju rzepakowego

1. Marchewkę myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
2.kalarepę myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę

3. warzywa wkładamy do garnuszka. Zalewamy wodą (tak aby były przykryte), gotujemy 30 minut, może ciut dłużej.
4. mięsko z indyka gotujemy oddzielnie do miękkości, dodajemy do gotowych warzyw (bez wody)
5. do gotowych warzyw dodajemy olej i miksujemy
Z przepisu wychodzi 4-5 słoiczków po 130 g.
Słoiczki dokładnie zamykamy, podpisujemy i mrozimy:)
Takie zupki najlepiej po rozmrożeniu podgrzewać w garnuszku. Jeśli okażą się po rozmrożeniu za gęste to dodajemy do nich przegotowanej wody, jeśli będą za rzadkie dodajemy kleiku.