Strony

rozwijane menu

wtorek, 1 marca 2016

zupka jarzynowa z cielęciną i kaszą manną po 7 m-cu

2 marchewki
3 pietruszki
3 ziemniaki
kawałek selera
100 g cielęciny
7-8 łyżeczek kaszy manny
4 łyżeczki masła


1. Marchewkę myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
2.ziemniaki myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
3. pietruszkę myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
4. seler myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
5. Warzywa zalewamy wodą (tak aby była przykryta), gotujemy aż będzie lekko miękkie.
6. mięsko gotujemy oddzielnie do miękkości, dodajemy do warzyw ( bez wody)
5. do gotowych warzyw dodajemy masło i kaszę mannę, chwilę razem gotujemy,  miksujemy.
Z przepisu wychodzi 10 słoiczków po 130 g
Słoiczki dokładnie zamykamy, podpisujemy i mrozimy:)
Takie zupki najlepiej po rozmrożeniu podgrzewać w garnuszku. Jeśli okażą się po rozmrożeniu za gęste  to dodajemy do nich przegotowanej wody, jeśli będą za rzadkie to dodajemy kleiku.