Strony

rozwijane menu

czwartek, 10 marca 2016

cielęcina z fasolą szparagową marchewą, pietruszka i ziemniakiem (po 7 m-cu)

ok. 300 g. cielęciny
4 marchewki (290 g)
5 małych ziemniaków (350 g)
1 pietruszka (100 g)
180 g fasoli szparagowej
5 łyżeczek oleju rzepakowego

Wszystkie warzywa myjemy przed i po krojeniu. Warzywa pokrojone w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Mięso dobrze myjemy, obieramy dokładnie z tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę, gotujemy oddzielnie do miękkości, dodajemy do warzyw. Dodajemy olej, miksujemy.
Lub jeśli dzieciątko ma już ząbki (aga już miała) ziemniaki, marchewkę i pietruszkę rozdrabniamy widelcem a mięso i fasolkę miksujemy. W ten sposób zupka nie jest jednolita i dziecko musi już trochę gryźć.
Z przepisu wychodzi 7 słoiczków po 130 g i 2 słoiczek 190 g
Słoiczki dokładnie zamykamy, podpisujemy i mrozimy:)
Takie zupki najlepiej po rozmrożeniu podgrzewać w garnuszku. Jeśli okażą się po rozmrożeniu za gęste (a tak się zdaża) to dodajemy do nich przegotowanej wody.
Jeśli będzie za rzadka można dodać kleiku ryżowego