Strony

rozwijane menu

wtorek, 8 marca 2016

Wieprzowina egzotyczna

Składniki jak dla pułku wojska, przydaje się przy najeździe gości.

6 kotletów schabowych
mała główka kapusty pekińskiej (moja miała niecałe 1,5 kg.)
10 pieczarek
włoszczyzna: 3 średnie marchewki
                     1 pietruszka
                      kawałek selera
                     1 cebula
                     pawałek pora
(można dać np. tylko marchewkę, pietruszkę i cebulę)


1 spora łyżka sproszkowanego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1-1,5 łyżeczka ostrej przyprawy harissa
sól, pieprz
ok. 2 szklanek bulionu
mąka do zagęszczenia sosiku
oliwa

Mięsko umyć, pokroić w podłużne kawałeczki.
Marchewkę i pietruszkę pokroić w półplasterki, seler pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Kapustę pokroićw paski.
Cebulę i por w pióka.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić mięsko, marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę i por. Smażyć mieszając ok 5-10 minut. Przełożyć do garnka.
Podsmażyć kapustę oraz pieczarki i dorzucić do mięska i warzyw. Wrzucić wszystkie przyprawy, zalać bulionem. Dusić przez godzinę pod przykryciem.
Pod koniec rozmieszaćmąkęz wodą i zagęścić nią sos, wedle uznania jak kto woli, czy ma być żadszy czy gęstszy.

Ja robię z makaronem lub ryżem.