Strony

rozwijane menu

czwartek, 10 marca 2016

gulasz (mama karmiąca)

1/2 kg mięsa (przepis na dwie osoby ponieważ mąż jadał to co ja), robiłam ze schabu, z łopatki czy chudej wołowiny

1 starta marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
sól
1-2 łyżki mąki

Mięsko pokroić w nie za dużą kostkę. W garnku zagotować wodę (tyle tylko aby zakryła potem mięsko), wsypać przyprawy i włożyć mięso. Dodać startą marchewkę.
Jak już mięsko zrobi się miękkie zagęścić mąką wymieszaną z małą ilością wody. Ja wlewam trochę wody do słoika, wsypuję mąkę, zakręcam i intensywnie macham słoikiem.
Do tego kasza bądź ryż i buraczki i gotowe
tutaj z wołowiny, z kaszą i z buraczkami. Dobrze komponuje się też z marchewką startą z jabłkiem bądź z samą marchewką z dodatkiem oleju: