1 udko obrane ze skóry
2 marchewki
sól
trochę mąki
Udko myjemy, obieramy ze skóry, marchewkę obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem.
Pod koniec gotowania wyjmujemy marchewkę i rozdrabniamy ją widelcem. Potem z powrotem wkładamy do garnuszka. Doprawiamy do smaku.
Do słoiczka po koncentracie do połowy wlewamy wodę i wsypujemy mąkę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Zawsze dodaje mąki na oko i w razie potrzeby dosypuję tak aby miała ona konsystencję śmietany.
Powoli wlewamy do gulaszu cały czas mieszając, najlepiej przez sitko aby nie wpadły ewentualne grudki z mąki.
Podajemy z kluseczkami bądź ziemniakami czy ryżem. Przy diecie wątrobowej wolno to wszystko spokojnie jeść. Oczywiście w małych porcjach
Takie przepisy lubię najbardziej. Proste i smaczne!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńSzybki i smaczny przepis - warto go wypróbować!
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) czy byłaby Pani uprzejma podać jakie przyprawy Pani użyła ? Jestem na początku diety wątrobowej i już się gubię jakich można i nie można stosować przypraw. Z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpodstawowe czyli sól, pieprz, zioła. Wszystko przyprawiam łagodnie.
Usuń