Strony

rozwijane menu

piątek, 18 marca 2016

gulasz drobiowy (dieta tzw. wątrobowa)

1 udko obrane ze skóry 
2 marchewki
sól
trochę mąki

 Udko myjemy, obieramy ze skóry, marchewkę obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą.  Dusimy pod przykryciem.
Pod koniec gotowania wyjmujemy marchewkę i rozdrabniamy ją widelcem. Potem z powrotem wkładamy do garnuszka. Doprawiamy do smaku.
Do słoiczka po koncentracie do połowy wlewamy wodę i wsypujemy mąkę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Zawsze dodaje mąki na oko i w razie potrzeby dosypuję tak aby miała ona konsystencję śmietany.
Powoli wlewamy do gulaszu cały czas mieszając, najlepiej przez sitko aby nie wpadły ewentualne grudki z  mąki.
Podajemy z kluseczkami bądź ziemniakami czy ryżem. Przy diecie wątrobowej wolno to wszystko spokojnie jeść. Oczywiście w małych porcjach