Strony

rozwijane menu

piątek, 4 marca 2016

golonka z jarzynami na parze

Nie jestem fanką golonki, w zasadzie po prostu jej nie lubię.  Inni domownicy lubią więc eksperymentuje aby i mnie smakowała choć trochę. I dlatego właśnie powstało takie cudo na parze z warzywami.

2 golonka nie za duże
3 średnie marchewki
2 duże cebule
1 brokuł
4 ząbki czosnku
ser żółty ok. 10 dkg.
1-1,5 litra piwa
3-4 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
kminek
sól
pieprz
papryka ostra
zioła


Do garnka do gotowania na parze wlać piwo i wodę w proporcji 1/3 wody na 2/3 piwa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kminek, zagotować.
Na sicie położyć golonka i gotować na parze ok. 2 godzin (jeśli będą większe to zachodzi konieczność gotowania nieco dłużej).

Marchewkę i cebule obrać i drobno pokroić, brokuł podzielić na małe kawałki.

Gdy minie czas gotowania golonki dorzucić do niej warzywa i czosnek. Gotować jeszcze 30 minut.

Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i krótko zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku.