Strony

rozwijane menu

czwartek, 10 marca 2016

Żeberka w kapuście

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1,30 kg kapusty kiszonej
2 cebule
kilka suszonych grzybków
2 łyżki koncentratu
 pomidorowego
kilka ziaren
 ziela angielskiego
liść laurowy
sól
pieprz

Opis:
Grzyby namoczyć. Żeberka umyć, pokroić na kawałki nie usuwając z nich kostek. Posolić, posypać pieprzem, zrumienić na gorącym tłuszczu (najlepiej w garnku o grubym dnie w którym będziemy gotować potrawę).
Wyjąc z garnka a wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić.
Kapustę dobrze przelać wodą aby nie była za kwaśna, pokroić. Dodać do cebuli. Dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły, ziele oraz liść.
Gotować pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dołożyć żeberka, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Dusić jeszcze ok. godziny.
 Podajemy z chlebkiem lub z ziemniakami.