piątek, 17 czerwca 2016

Szwajcarski placek z jabłkami

Ciasto:
  • 20dkg mąki + 2 łyżki
  • ½ kostki masła(125g)
  • ½ szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
 Nadzienie:
  • 5-6 winnych jabłek(goldeny,antonówki, renaty)
  • 2 łyżki calvadosu, rumu lub brandy
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier kryształ do posypania ciasta


  1. Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe cząstki i wrzucić do salaterki. Skropić je sokiem z cytryny i alkoholu (także te spod spodu).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Gdy masa stanie się kremowa i nabierze puszystości, dodawać po jednym jajku i ucierać aż składniki dokładnie się połączą. Następnie porcjami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję wlać śmietanę i starannie wszystko wymieszać. Włączyć piekarnik na 175oC. Tortownicę średniej wielkości lub niedużą prostokątną wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni blachy.
  3. Osączyć jabłka. Poukładać cząstki jabłek na cieście. Np. ukośnie jeden przy drugim „na zakładkę”, jak dachówkę. W okrągłej blasze promieniście, w prostokątnej w prostych lub ukośnych rządkach.
  4. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut. Gdy trochę przestygnie posypać go cukrem kryształem.
Przepis wzięty z "Kulinarnego Atlasu Świata"


Modyfikacja: 1.      Jabłka bez zmian2.      Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masła z cukrem. Dobrze wymieszać -  wyjdzie kruszonka. Odsypać 2-3 łyżki. Do reszty dodać 2 łyżki mąki, skórkę startą z cytryny, jajka i śmietanę.3.      potem już bez zmian.4.      Wierzch –jabłka – posypać kruszonką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz