Strony

rozwijane menu

piątek, 17 czerwca 2016

Babka barwna

2 czubate szklanki mąki pszennej
5 jaj
1 ½ szkl. cukru
¾ szkl. oleju
1 szkl. wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy)
1-2 łyżki kakao
zapach waniliowy



Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę ubitą z białek i aromat. Podzielić ciasto n 3 części. Pierwszą wymieszać z kisielem cytrynowym, drugą – z wiśniowym, a trzecią z kakao.Do formy wlać najpierw masę kakaową, na nią – cytrynową, a na wierzch – wiśniową. Piec ok. 60-80 minut w temp. 180-200 C.