Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Koniakowe pierścienie

1 jajko  
250 g mąki  
¼ łyżeczki sody oczyszczonej 
 150 g orzechów włoskich  
100 g cukru pudru  mąka do posypania stolnicy

1.      Białka oddzielić od żółtek, białka wstawić do lodówki. Z mąki z dodatkiem sody oczyszczonej, żółtka, masła pokrojonego w wiórki, cukru oraz koniaku szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i chłodzić 60 minut.
2.      Orzechy posiekać. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Z ciasta wykroić krążki, następnie foremką o mniejszej średnicy z krążków wykroić środki, zagniatać je, rozwałkować i wykrawać pierścienie, aż wykorzystamy całe ciasto.
3.      Piekarnik rozgrzać do 200oC. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować białkiem i posypać orzechami. Piec ok. 8 minut.