poniedziałek, 27 czerwca 2016

cygara z pieczarkami

Składniki:
1 kg schabu bez kości
10 dkg masła
2 jajka,
mąka i bułka tarta do obtoczenia

farsz pieczarkowy:
¾ kg pieczarek
½ kg cebuli
1 jajko
sól
pieprz


farsz:
pieczarki obrać, pokroić i usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Wymieszać cebulę z pieczarkami, doprawić do smaku. Dodać jajko i ponownie wymieszać, Schab pokroić na kotlety i cienko rozbić. Przyprawić.
Nałożyć farsz i na każdą porcję łyżeczkę masła. Mięso zwinąć tworząc cygara. Każde obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce.

Usmażyć. 


 Zamiast schabu można, z powodzeniem, użyć piersi z kurczaka. Są równie dobre.

  Do tego kluseczki albo ziemniaczki, wedle uznania. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz