Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Pleśniak

 2 ½szkl. mąki  
1 margaryna
25 dkg. Cukru pudru(15 dkg. do ciasta i 10 dkg. do białek)
  zapach
  3 jajka
  cukier waniliowy
  kakao
  proszek do pieczenia
  dowolny dżem bądź mus jabłkowy, bądź świeże jabłka starte na tarce(robię dowolnie w zależności od tego co akurat mam w domciu)


Mąkę i margarynę, proszek, zapach, cukier i 3 żółtka zagnieść. 
Ciasto podzielić na 3 części
:
1.      ciasto jasne ułożyć na blachę, posmarować dżemem.
2.      utrzeć ciasto ciemne, ubić pianę z białek i reszty cukru, wylać na ciemne ciasto.
3.      utrzeć ciasto białe.

Piec ok. 45 minut