Strony

rozwijane menu

niedziela, 12 czerwca 2016

jabłka w cieście

Kilogram jabłek       
150g mąki       
250g śmietany 18%       
2 jajka      
 opakowanie proszku do pieczenia (małe)       
opakowanie cukru waniliowego       
opakowanie bitej śmietany śnieżki      
 cukier puder       
mleko-tyle ile jest potrzebne do śnieżki      
 pół litra oleju


Do śmietany wbić jajka, dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Olej rozgrzać, jabłka obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Ciepłe jabłka posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać ze śnieżką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Lepsze są jabłka lekko kwaskowate. Można też zamiast śmietany słodkiej dodać kwaśną(nawiasem mówiąc ja wolę robić je ze śmietaną kwaśną)

Ciasto nie jest pracochłonne, robi się je szybko. Natomiast smażenie trochę trwa, ale warto poświęcić na to czas bo jabłka są przepyszne:)

SMACZNEGO