Sernik na kruchym cieście zapiekanym
Ciasto kruche:
- 35 dkg. Mąki
- 12 dkg. Cukru
- 10 dkg. Masła/margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej śmietany
Zagnieść wszystko i włożyć do lodówki na 1 godz. Po wyjęciu część rozłożyć na blasze, zapiec do zrumienienia. Druga część na wierzch.
Sernik:
- 60 dkg. Sera
- 8 dkg. Masła
- 15 dkg. Cukru
- 3-4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka budyniu śmietankowego (lub mąki ziemniaczanej)
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
Ser zmielić, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodajemy ser, budyń i masło, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Ostrożnie wymieszać razem dodając rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyłożyć na zapiekane ciasto.Z surowej części ciasta robimy kratkę na wierzchu. Piec 50-60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz