Strony

rozwijane menu

niedziela, 12 czerwca 2016

sernik z jeżynami

Na kruche ciasto:
  • 1 niepełna szklanka mąki (15dkg)
  • 1 żółtko
  • 1/3 kostki masła/margaryny (8dkg)
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (6dkg)
 Na masę serową:
  • 1kg zmielonego twarogu
  • 1szkl cukru(25dkg)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 30dkg jeżyn
  • ½ kostki masła(12,5dkg)
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(6dkg)
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 jajka

Mnie te jeżyny wpadają w sernik, ale komuś nie wpadły:) Za pozwoleniem dołaczam nie moje zdjęcie zrobione do sernika zrobionego wg mojego przepisu (z innej stronki na której też przepisy wstawiam)


  • mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier puder i żółtko. Zagnieść kruche ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować, wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm. Nakłuć kruchy spód widelcem, piec 10-15 minut w temp. 175oC
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Rozdzielić jajka. Do utartej masy dodać żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać z twarogiem, a następnie pianę z białek. Na końcu dodać przebrane jeżyny. Masę serową rozłożyć na kruchym spodzie, wyrównać powierzchnię. Wsunąć sernik do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temp. 175oC. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO:)