1 pietruszka
2 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
4 małe ziemniaczki
4 łyżeczki oliwy z oliwek
ok. 600 ml. wody
Do takiej zupki można dodać ugotowane żółtko
1. Marchewkę myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
3. pietruszkę myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
4. seler myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
5. pora myjemy, kroimy w piórka.
6. warzywa do garnuszka wkładamy. Zalewamy wodą (tak aby były przykryte), gotujemy 30 minut, może ciut dłużej.
Z przepisu wychodzi 5-6 słoiczków po 130g.
Słoiczki dokładnie zamykamy, podpisujemy i mrozimy:)
Takie zupki najlepiej po rozmrożeniu podgrzewać w garnuszku. Jeśli okażą się po rozmrożeniu za gęste (a tak się zdarza) to dodajemy do nich przegotowanej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz