czwartek, 11 lutego 2016

tortilla (mama karmiąca)

na 5 tortilli:
1op. placków tortilli
1 podwojna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 pomidory
1 ogórek zielony
3 małe marchewki
mała główka sałaty
bułka tarta
majonez
sól
pieprz

Dla tych co mogą, jak mój mężuś któremu robiłam ciut ostrzejszą wersję proponuję kurczaka przyprawić dodatkowo ostrą papryką, przyprawą do drobiu i odrobiną sosu sojowego.
Zamiast majonezu proponuję pomazać placki tortilli ketchupem wymieszanym z ostrą papryczką chili.
Piersi pokroić w cienkie paseczki, przyprawić, obtoczyć w bułce tartej. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Upiec na papierze do pieczenia 20 minut w  200 stopniach.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
Placki podgrzać na suchej patelni bądź w mikrofalówce, posmarować majonezem (2 łyżeczki na jeden placek):

 Obłożyć sałatą
dodać kurczaka
posypać marchewką

dodać kilka plasterków ogórka i pomidora

zwinąć

Tutaj piersi z kurczaka obtoczyłam w ziarnach sezamu i zapiekłam w piekarniku:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz