Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 15 lutego 2016

Barszcz czerwony z pulpetami (mama karmiąca)

1 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
sok z 1/2 cytryny (mojej małej nic po barszczyku zakwaszanym cytryną nigdy nie było, ale zalecałabym ostrożność z tym składnikiem)
 ziele angielskie
liść laurowy, sól
pieprz
pulpeciki
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego bądź drobiowego
1 namoczona bułka
1 jajko
sól
pieprz

Buraki, pietruszkę i marchewkę obrać. 1-2 buraki (w zależności od wielkości) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę warzyw pokroić w plasterki.

Warzywa pokrojone zalać wodę, przyprawić. Gotować aż będą miękkawe. Wyjąć warzywa pokrojone a wrzucić te starte. Pogotować ok. 15 minut na małym ogniu i odcedzić.  Zakwasić sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki pulpecików wymieszać. Ukulać małe pulpeciki, wrzucić do barszczu i gotować aż będą gotowe.
Ja do tego robię ziemniaki. Mężowi zesmażam jeszcze do ziemniaczków cebulkę. On je na dwóch talerzach, ja lubię na jednym ziemniaczki z barszczykiem i pulpec