Strony

rozwijane menu

środa, 10 lutego 2016

Tort waniliowo śmietankowy

Składniki:
Biszkopt Malućkiego z półtorej porcji upiec na średniej tortownicy:
masa serowa:
500 g serka waniliowego
2 łyżki żelatyny
100 g margaryny
2 łyżki cukru pudru
masa śmietankowa:
400 ml śmietany 30 %
cukier waniliowy ( ja dodaję 2-3 łyżeczki cukru własnej produkcji) 
http://aniamamaagnieszki.blogspot.com/2016/02/cukier-waniliowy.html
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
brzoskwinie w syropie - produkcja własna :)
Do przybrania:
kokos
kulki rafaello
kulki czekoldowe
złote kuleczki


Wykonanie:
masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, przestudzić, wymieszać z serkiem waniliowym. Masę serową dodawać po łyżce do ucieranej margaryny z cukrem.
masa śmietankowa:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, przestudzić, wymieszać ze śmietaną.
Biszkopt upiec, przekroić na trzy krążki. Każdą warstwę nasączyć syropem  z brzoskwiń.
Na pierwszą warstwę (spód) wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, na nie wyłożyć całą masę serową. Przełożyć ciastem, nasączyć, przełożyć częścią masy śmietankowej (zostawić trochę na wierzch).
Wierzch i boki pokrywamy cienką warstwą masy śmietanowej, posypujemy kokosem, dekorujemy kulkami czekoladowymi, rafaello oraz złotymi kuleczkami spożywczymi.