Strony

rozwijane menu

czwartek, 25 lutego 2016

Weniec drożdżowy

Ciasto
250 ml
40 g drożdży
100 g cukru pudru + 1 łyżka
100 g margaryny
500 g mąki + 2 łyżki
1 i ½ łyżeczki soli
2 jajka

nadzienie:
200 g orzechów włoskich
130 ml mleka
60-70 g cukru pudru
2-3 łyżeczki cukru waniliowego własnej roboty  

60 g biszkoptów

dodatkowo
1 jajko
migdały w płatkach


Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżką cukru pudru oraz 2 łyżkami mąki. Wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Połączyć resztę składników ciasta z wyrośniętym rozczynem, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 min.
 W garnuszku ugotować 100 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym (jeśli ktoś dodaje swój to dodaje razem z laską winili ale wyciąga ją zanim doda orzechy). Gdy się zagotuje dodać zmielone orzechy, krótko gotować razem i odstawić do wystygnięcia.
Biszkopty rozdrobnić (im drobniej tym lepiej), dodać do chłodnej masy i dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Na ciasto wyłożyć masę i równomiernie  rozsmarować, zwinąć w roladę.
Roladę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, końce ciasta połączyć tworząc wieniec.
Ostrym nożem ponacinać wieniec na całej długości w odstępach ok. 2 cm, delikatnie je rozsuwając.
Wierz wieńca posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać płatkami migdałowymi.
Przykryć papierem do pieczenia (aby się migdały nie spiekły).
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 20 minut.