Strony

rozwijane menu

wtorek, 16 lutego 2016

marchewka z cukinią, ziemniakiem i żółtkiem po 6 m-cu

1 ziemniak
2 marchewki
1/2 cukini
2 zółka
2 łyżeczki masła
1. Marchewkę myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
2.ziemniaka myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę

3. cukinię myjemy, obieramy, myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
4. Jajko gotujemy na twardo, oddzielamy żółtko od białka
5.do garnuszka wkładamy ziemniaka, marchewkę i cukinię. Zalewamy wodą (tak aby były przykryte), gotujemy 30 minut, może ciut dłużej.
6. do gotowych warzyw dodajemy żółko, masło i miksujemy
Z przepisu wychodzi 6 słoiczków po 130g.
Słoiczki dokładnie zamykamy, podpisujemy i mrozimy:)
Takie zupki najlepiej po rozmrożeniu podgrzewać w garnuszku. Jeśli okażą się po rozmrożeniu za gęste (a tak się zdaża) to dodajemy do nich przegotowanej wody.