Strony

rozwijane menu

piątek, 15 stycznia 2016

tort pavlova (lub coś w tym stylu)

Składniki:
8 białek
1 1/3 szkl. cukru
laska wanilii
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki spirytusu
500 ml śmietany 30 %
owoce (maliny, borówka amerykańska).
Owoce dajemy wedle uznania (w zależności od sezonu), teraz można dodać nap. winogrona, pomarańczę czy granat
Bezowy spod jest kruchy z wierzchu i miękki i wilgotny w środku (rozpływa się w ustach:)

Opis:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100-150 stopni z termoobiegiem.
Ubić pianę z białek z solą na sztywno.
Cukier, wanilię oraz mąkę wymieszać, dodawać stopniowo do białek.
Pod koniec ubijania doda spirytus.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 130 minut (mniejszą wystarczy piec 50-60 minut)
Studzić w otwartym piekarniku przez kolejną godzinę.

Śmietanę ubijamy na sztywno, wykładamy na ostudzoną bezę i dekorujemy owocami.