Strony

rozwijane menu

sobota, 2 stycznia 2016

ciasto kakaowe z konfiturą i bitą śmietaną

biszkopt:
4 jajka

2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa kakaowa:

1 kostka masła (200g)
2 łyżźki kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka


bita śmietana:

500 ml śmietany 30%
2 śmietan Fixy


2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 ml rumu
1 opakowanie herbatników
1 słoiczek powideł z róży
wiórki czekoladowe bądź kolorowa posypka

biszkopt:
Białka ubić na puszystą masę, dodać po trochę cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaćpo jednym żółtku.
Produkty sypkie połączyć i przesiać po trochu do masy. Mieszamy drewnianą łyżką-kulką.
Małą blaszkę(u mnie 25x22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-30 minut. Aż ciasto zacznie odchodzić od blachy. Zostawiamy do wystudzenia.
Przecinamy na dwie części, jedną cieńszą i jedną grubszą(ta będzie na spód)

masa kakaowa:
Żółtka z cukrem i obiema mąkami mieszamy w 1 szklance mleka. Drugą szklankę gotujemy w garnuszku. Wlewamy masę z żółtek i mąki i mieszamy aż zgęstnieje i nie będzie grudek. Zostawiamy do przestudzenia. Masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) miksujemy na puszystą, dodajemy wystudzony budyń i mieszamy do połączenia się składników. Teraz dodajemy krem czekoladowo-orzechowy. Mieszamy.

bita śmietana:
ubijamy śmietan, dodajemy śmietan fix i cukier puder. Ubijamy na sztywno.

Kawę zaparzamy w 50 ml wrzątku, zostawiamy do wystudzenia, a gdy wystygnie dolewamy  rum.

Przełożenie:
Ciasto - nasączamy kawą z rumem.
masa kakaowa
ciasto(cieńsze)-nasączamy kawą z rumem.
konfitura
herbatniki -nasączamy kawą z rumem.
bita śmietana
posypka