Strony

rozwijane menu

piątek, 22 stycznia 2016

pulpeciki rybne

Składniki:
1 kg ryby (karaś,leszcz, karp-Malućki jest wędkarzem więc mam tych ryb pod dostatkiem)
1 duża cebula
1 bułka namoczona w wodzie
 lub mleku
1 jajko
1 marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki
przyprawa do ryb
sól
pieprz


Opis:
Ryby oczyścić, wyfiletować. Zmielić z bułką i cebulą.
Do garnka włożyć obraną marchewkę i pietruszkę, pozostałą część ryby po wyfiletowaniu. Zalać wodą i gotować do miękkości warzyw.
Warzywa zmielić, dodać do ryby. Dodać natkę i przyprawy. Dobrze wyrobić, kulać małe pulpeciki.
Z wywaru wyjąć resztki ryby. Dodać ukulane pulpeciki. Gotować 15-20 minut.
A mniej dietetycznie, zamiast gotować obtoczyć w bułce  tartej i usmażyć.

Podawać z ziemniakami.