Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 25 stycznia 2016

pieczona wołowina

miały być rolady...........za to wyszedł dobry obiadek z piekarnika.

ok 70 dag mięsa wołowego na rolady
kilka plasterków sera żółtego
kilka ogórków kiszonych
2 cebule
kilka pieczarek
6 łyżek śmietany 18 %
sól, pieprz, przyprawa do wołowiny.




Mięso kroimy na plastry, przyprawiamy. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka plastrów (tak aby przykryć dno), układamy ser, pieczarki pokrojone w plasterki, ogórki pokrojone w plasterki, cebulę pokrojoną w piórka.
Na górę układamy kolejną partię mięsa i smarujemy 3 łyżkami śmietany. I układamy kolejną warstwę warzyw i mięsa. Smarujemy śmietaną, przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 100 minut w temperaturze 180 stopni.
Ogórki dobrze jest wcześniej (po pokrojeniu) odłożyć na sitko aby je odcedzić ponieważ w pieczeniu puszczają sporo soku.