Składniki:
300 g tuszki z królika
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
natka pietruszki
1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Można jeśli ktoś chce dodać odrobinę soli i pieprzu
ok. 3/4 szklanki kaszy jaglanej
Opis:
Królika myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon.
Wszystkie warzywa myjemy przed i po obraniu,
kroimy na pół.
Warzywa i królika gotujemy na małym ogniu.
kaszę na sitku przelewamy zimną a potem gorącą
wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu w dwóch szklankach wody jakieś
20-30 minut (do czasu aż kasza wchłonie całą wodę). Odstawiamy.
Królika obieramy z kości i dobrze miksujemy (Agnieszka musiała mieć dobrze zmiksowane mięsko bo jak tylko je wyczuła od razu wypluwała)
Warzywa rozdrabniamy widelcem. Dodajemy zioła
prowansalskie, mięso z królika i mieszamy w wodzie w której się gotowały.
W wersji do słoików:
Mieszamy kaszę z warzywami i królikiem i
wkładamy do słoików. Mrozimy.
Z takiej ilości wyszło 10 słoiczków po 130 g.
Trzeba pamiętać aby słoiczków nie napełniać po brzegi aby nie popękały. Ja
używałam słoiczków po deserkach dla niemowląt.
W wersji do podawania od razu:
Garnuszek z warzywami i mięsem podgrzewamy,
zagęszczamy mąką. Możemy podawać z ryżem najlepiej brązowym, kaszą jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp. Aga uwielbiała gotowane ziemniaki i z nimi
jadła ten gulasz ze smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz