Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 18 stycznia 2016

rolada z piersi z kurczaka ze szpinakiem (dieta tzw. wątrobowa)

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
300 g szpinaku świeżego (można też użyć mrożonego)
sól
ew. pieprz
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
folia aluminiowa

Opis:
szpinak myjemy w dużej ilości zimnej wody. Odciąć korzonki, włożyć do rondla, zalać woda lekko osolić i krotko gotować na silnym ogniu. W czasie gotowania od czasu do czasu zamieszać.
Gdy szpinak będzie miękki, odcedzić, dokładnie osączyć, dodać czosnek.
Mięso czyścimy z błon i tłuszczu, dzielimy na roladki i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Na każdą roladkę nakładamy porcję szpinaku, zwijamy ( szpinak może "wystawać" z rolady ponieważ i tak zawijamy ją w folię).
Na stole rozkładamy folię aluminiową i polewamy ją odrobiną oliwy. Na niej układamy kotlety i dobrze zawijamy.

Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.