Strony

rozwijane menu

piątek, 22 kwietnia 2016

Piersi z kurczaka z brokułem i makaronem w sosie.

Ulubiona potrawa mojego męża. Ile bym nie zrobiła tyle zje. Czasem robię obiad na dwa dni, stanie przy garach niekoniecznie jest moim priorytetem i staram się ułatwić sobie życie jak mogę. Z tym daniem nigdy mi się nie udało, jak zostanie z obiadu to mężuś odgrzewa sobie na kolację.

1 podwójna pierś z kurczaka
1 brokuł
0,5 l śmietany 18%
100 g sera pleśniowego lazur (opcjonalne serek topiony)
3 ząbki czosnku
1-2 cebule
Curry
Sól
Pieprz

Makaron rurki bądź świderki

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy na parze na półtwardo.  


Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, przyprawiamy curry, solą i pieprzem
Cebulę siekamy.
Kurczaka smażymy, dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko razem przez chwilę smażyć. Dodajemy ostrożnie śmietanę, ser i brokuł.
Dusimy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera i miękkości mięsa i brokułu.

Ugotować makaron, odcedzić. Makaron wsypać z powrotem do garnka, wlać do niego kurczaka i wymieszać.