3,5 szklanki mąki tortowej
3 dkg drożdży
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
1/3 kostki masła (80g)
1 szklanka mleka
szczypta soli
3 dkg drożdży
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
1/3 kostki masła (80g)
1 szklanka mleka
szczypta soli
Roztapiamy tłuszcz i zostawiamy do przestygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru i sól, mieszamy. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na równe części, na posypanej mąką stolnicy formujemy bułeczki, układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180oC.
Tu z dodatkową kruszonką:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz