Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

cukinia z farszem mięsno ryżowym

Składniki:
2 średnie cukinie
1 torebka ryżu
ok. 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
(osobiście preferuje takie, które przy mnie w sklepie ekspedientka mieli)
2 pomidory
2 jajka
ser żółty
sól
pieprz

mieszanka przypraw do mięsa mielonego (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek mielony, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki, cebula, marchew, majeranek, gorczyca, tymianek,  kolendra, seler)
Opis:
Cukinię umyć, przeciąć na pół wzdłuż i oczyścić z pestek. Posypać delikatnie solą i odstawić na jakieś 30 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, wymieszać z mięsem, jajkiem, pomidorami. Dodać przyprawy.
Farszem wypełnić cukinię, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlać odrobinę wody. Całość piec pod przykryciem ok 40-50 minut w 200 stopniach.


Po tym czasie ułożyć na farszu starty na tarce o dużych oczkach ser żółty i zapiekać jeszcze (już bez przykrycia) jakieś 30 minut w 180 stopniach.