Strony

rozwijane menu

piątek, 29 kwietnia 2016

makaroniki kokosowe

4 białka                  
200 g cukru                  
1 opakowanie cukru waniliowego                   
szczypta soli                  
szczypta zmielonego cynamonu                   
250 g wiórków kokosowych
1.    Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 C. Białka ubić na sztywną pianę, cienką stróżką wsypując cukier. Pianę ostrożnie wymieszać z cukrem waniliowym, solą, cynamonem i wiórkami kokosowymi.
2.    Porcje ciasta wykładać za pomocą dwóch łyżeczek na blachy przykryte papierem do pieczenia. Każdą porcję makaroników piec ok. 35 min. Ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną, wystudzić. 
Ciasteczka można przygotować z czekoladą: 70 g polewy roztopić w gorącej kąpieli wodnej. W płynnej polewie zanurzyć  spody upieczonych makaroników.

Czasami po zrobieniu ciasta zostają białka z którymi nie wiadomo co zrobić, takie makaroniki to świetne rozwiązanie i radość dla dzieci:)

Smacznego