Strony

rozwijane menu

piątek, 29 kwietnia 2016

ciasteczka cynamonowe

  • 1 cukier waniliowy
  • 175g zimnego masła
  • 20dkg cukru
  • 1 łyżka śmietanki
  • 25dkg mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • papier do pieczenia lub tłuszcz do blachy
Kiedyś zamiast cukru waniliowego dodałam łyżkę rumu i wyszło im to nawet na zdrowie:)



  1. W garnuszku stopić masło na małym ogniu tak, aby się nie zarumieniło i przelać je do miseczki, do ostygnięcia.
  2. Masło ubić na puszystą masę, dodając stopniowo 15dkg cukru oraz śmietankę, a następnie połowę mąki i cukier waniliowy. Na koniec dodać resztę mąki i zagnieść na gładkie ciasto.
  3. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 2,5cm, zawinąć go w papier do pieczenia i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180oC. Blachę lekko posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z papieru.
  5. Ostrym nożem pokroić je na plasterki o grubości ok. 0,5 cm i ułożyć na blasze. Posypać resztą cukru wymieszanego z cynamonem i piec ok. 10 minut, aż zarumienią się na złoty kolor. Blachę wyjąć z piekarnika i ułożyć ciasteczka na kratce kuchennej, aby ostygły.