Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

makaron z serem białym i truskawkami

dowolny makaron (np. świderki, muszelki, kolanka), na dwie osoby ok 200-250 g
pół kostki sera białego (100-130 g)
duży kubek śmietany bądź kefiru bądź jogurtu naturalnego (generalnie to co nam się ukarze po otwarciu lodówki chwytamy i wykorzystujemy)
truskawki w ilości jak kto woli, powiedzmy np. ½ kg
cukier
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka.
Na jeszcze ciepły makaron wrzucamy kawałki sera białego i mieszamy dokładnie razem.
Produkt mleczny miksujemy z truskawkami (część truskawek zostawiamy), dodajemy 2 łyżki cukru
Na talerz wykładamy makaron, polewamy. Jeśli ktoś lubi na bardzo słodko to jest to dobry moment na dosłodzenie dania.
 Truskawki które nam zostały  tniemy na połówki i układamy na talerzu.
Smacznego.
Tutaj zamiast truskawek użyłam domowej roboty soku z jagód: