Strony

rozwijane menu

piątek, 15 kwietnia 2016

naleśniki z serem i sokiem z jagód

naleśniki
1 szklanka mleka
1 jajko
5-6 łyżek mąki
szczypta soli

dodatkowo
1 opakowanie (250g) sera białego półtłustego
1 serek waniliowy danio
sok z jagód domowej roboty
Wszystkie składniki na naleśniki połączyć, dokładnie wymieszać mikserem i smażyć na lekko natłuszczonej rozgrzanej patelni.

Z tych proporcji na średniej patelni wyvhodzi 7-8 naleśników.
Ser biał wymieszać z serkiem waniliowym.
Na każdy naleśnik nałożyć czubatą łyżeczkę serka, posypać jagodami z soku. Zrulować.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wystarczy na pokrywce) i podgrzać w piekarniku. Można też na minutę włożyć do mikrofalówki.
Chodzi o to, żeby naleśniki lekko podgrzać. Po wyjęciu polać sokiem z jagód i gotowe.
Zamiast jagód można użyć innych owoców  a zamiast soku można użyć śmietany.