Strony

rozwijane menu

wtorek, 24 maja 2016

zapiekanka ziemniaczana z mięsem

70 dag młodych ziemniaków
Ok. 30 dag mięsa mielonego
Kilka plasterków sera żółtego
1 duży pomidor
Sól
Pieprz
Papryka ostra
Zioła prowansalskie
Oregano
Bazylia
1 mała śmietana 18% (200 g)


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przydaje się odpowiednia nakładka na robota kuchennego aby były naprawdę cienkie. Doprawiamy  sola, pieprzem i ziołami. Polewamy odrobiną oleju rzepakowego.
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą.
Pomidora kroimy w cienkie plasterki
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwę ziemniaków, mięsa, pomidora, smarujemy śmietaną, układamy ser żółty w plasterkach.
Układamy drugą warstwę ziemniaków, mięsa, pomidora, śmietany i sera.

Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Ostatnie 20 minut bez przykrycia.