1 ½ szklanki mąki
20 dkg okrągłych biszkoptów
2-3 łyżki marmolady lub powideł
20 dkg margaryny
1 ½ szkl. Cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Margarynę, cukier waniliowy i zwykły, kakao podlać 6 łyżkami wody i mieszając gotować 5 min. Następnie wystudzić, wymieszać z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia, a na końcu z pianą ubitą z białek i bakaliami. Połowę ciasta wylać na blachę o wymiarach 40x15 cm., wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopty ułożyć na wilgotnej ściereczce i przykryć drugą mokrą ścierką. Tak zostawić na 45 minut. Następnie spody (płaskie powierzchnie) biszkoptów posmarować marmoladą i zlepić po dwa. Tak przygotowane ciastka ułożyć w rzędach na surowym cieście, zalać pozostałym ciastem. Piec ok. 90 min. W temp. 180-200 o C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz