Strony

rozwijane menu

wtorek, 24 maja 2016

szarlotka francuska

  • 2 jabłka (6dkg)-mnie się jeszcze nie zdażyło ich ważyć
  • 5dkg masła
  • ¾ szklanki cukru
  • cynamon
 Ciasto:
  • 1szkl mąki
  • 10dkg masła
  • 1szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki calvadosu (lub np. rumu)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i cukier do formy

Zrobić ciasto: Żółtka i jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać calvados i stopione masło. Jabłka obrać, pokroić w plasterki.Masło stopić, dodać cukier i ¾ łyżeczki cynamonu, wlać 1/3 szklanki wody. Zagotować, włożyć jabłka, dusić 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na dnie tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Syrop gotować jeszcze pięć minut, a gdy zgęstnieje, skropić jabłka. Na owoce wyłożyć ciasto, piec 45 minut w temp. 190oC Podawać na ciepło, ale na zimno też jest dobra.

Ciasto po upieczeniu należy wyjąć z blacy, tak aby jabłka były na wierzcu.

Szarlotka ta jest słodka, powiedziałabym wręcz, że bardzo słodka:)

Przepis wzięty z "Kulinarnego Atlasu Świata"

A tak wygląda po wyjęciu z piekarnika:


A tak już prawidłowo po wyjęciu z blachy z jabłkami u góry: