Strony

rozwijane menu

czwartek, 12 maja 2016

Placek jabłkowy z cynamonem

 750 g jabłek ( 4 średnie jabłka)
     125 g miękkiego masła
 
      1+2 łyżeczki cynamonu
 
      125 g +3 łyżki cukru       2 łyżeczki cukru waniliowego       2 jajka       2 łyżki śmietanki kremówki       185 g mąki       1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia


  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek naciąć wzdłuż i oprószyć łyżką cynamonu.
  2. Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka i śmietankę dobrze utrzeć.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, na wierzch ułożyć ćwiartki jabłek.
  4. Placek piec na średnim poziomie piekarnika. Upieczony placek posypać 2 łyżkami cynamonu wymieszanymi z 3 łyżkami cukru.