wtorek, 24 maja 2016

ciasto tak jakby czekoladowe

1szkl. cukru 
1 cukier waniliowy 
1szkl. mleka 
2 jajka 
½ kostki masła lub ½ szklanki oleju  ale z olejem ciasto jest bardziej pulchne2 łyżki powideł śliwkowych 
3 łyżki kakao 
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
2 szklanki mąki 
bakalie


cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, masło, powidła, kakao i sodę dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i bakalie. Piec ok. 40 min.
ALTERNATYWA:  Ciasto zrobić wg przepisu (nie dodając bakalii). Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić, namoczyć ponczem(2 torebki herbaty- aronii lub hibiskusa).


Masa:
ok. ¾ kostki margaryny 
1 budyń (dodać mniej mleka)-zrobić jak na opakowaniu 
4 łyżki cukru pudru 
sok z ½ cytryny

Budyń ugotować , ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyniu. Dodać sok z cytryny, dobrze rozmieszać. Rozsmarować na części ciasta i przełożyć drugą.

Polewa: 
3 łyżki margaryny 
2 łyżki mleka 
12dkg. cukru pudru 
kakao

Mleko zagotować z margaryną. Dodać cukier i kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i polać wierzch ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz