Strony

rozwijane menu

wtorek, 24 maja 2016

Cynamonowe ślimaczki

Ciasto:
  • 50 g drożdży
  • ¼ litra mleka
  • 100g masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 450 – 500 g mąki
Nadzienie:
  • 50g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cynamony
  • 1 jajko

    1. letnie mleko wlać do miski z pokruszonymi drożdżami i wymieszać.
    2. rozpuścić masło i przestudzić, wlać do miski z rozpuszczonymi drożdżami.
    3. dodać sól, cukier, jajka i mąkę.
    4. gdy ciasto będzie lśniące i elastyczne przykryć ścierką na 45 minut.
    5. ciasto rozwałkować.
    6. nadzienie: utrzeć masło z cukrem i cynamonem, posmarować nim rozwałkowane ciasto, zwinąć w rulonik i pokroić.
    7. ślimaczki położyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    8. roztrzepać jajko i posmarować nim ślimaczki.
    9. rozgrzać piekarnik, piec ślimaczki ok. 10 minut na średnim poziomie piekarnika.

  • Można też zamiast cynamonu użyć dżemu i zrobić rogaliki.