Strony

rozwijane menu

wtorek, 24 maja 2016

kolorowy sernik

Ciasto:
  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • torebka czerwonego kisielu
 Masa serowa:
  • 80dkg niekwaśnego półtłustego białego sera
  • 10dkg masła
  • 2szkl cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyki mąki ziemniaczanej
  • olejek rumowy

Jaja ubić z cukrem, następnie dodać trzy łyżki mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao i 2 łyżki mąki, a do drugiej – kisiel i łyżkę mąki.  Obu części uformować dwa nieduże placki jednakowej wielkości i upiec je (osobno) na jasnozłoty kolor w średniej wielkości tortownicy lub na blasze (170oC). Ser dwukrotnie zemleć. Z białek ubić sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puch i wciąż ucierając, dodawać po łyżce sera, następnie żółtka utarte z cukrem, mąkę ziemniaczaną i aromat. Jednolitą, gładką masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Upieczone i przestudzone placki pokroić w pieczenie, korzystając z talerzyków różnej wielkości. Spód tortownicy wyłożyć na przemian pierścieniami w obu kolorach. Rozłożyć na nim połowę masy serowej. Przykryć blachę ułożonym z pozostałych pierścieni i na końcu resztę masy serowej. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170oC

Przepis wzięty z jakiejś gazety, ale nie pamiętam z jakiej. Jest coprawdaż trochę zabawy z tym spodem ale warto się pobawić bo sernik jest dobry.

SMACZNEGO:)