Masa budyniowa, niezawodny z przepisu na karpatkę - TUTAJ
500 ml. mleka (część zagotować trochę zostawić do mąki)
1 cukier waniliowy
1 margaryna (250g)
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 margaryna (250g)
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1szkl. cukru pudru
krem śmietanowy:
1 opakowanie śmietany kremówki (330-400 ml)
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
1-2 op. śmietan fixu
1-2 op. śmietan fixu
dodatkowo
2-3 op. krakersów
1 op. herbatników
wiórki waflowe bądź czekolada
1 op. herbatników
wiórki waflowe bądź czekolada
Mleko zagotować z cukrem waniliowym.
Wymieszać obie mąki z mlekiem, dodać żółtko. Tak przygotowaną masę dodać
do gotującego się mleka i wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzonej masy i dokładnie wymieszać.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzonej masy i dokładnie wymieszać.
Śmietanę kremówkę
ubijam z cukrem pudrem, aż będzie sztywna, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy
aż masa będzie jednolita.
Kolejność przełożenia:
herbatniki
kajmak
krakersy
masa budyniowa
krakersy
krem śmietanowy
wiórki waflowe lub starta na tarce czekolada.
Ciasto najlepiej robić dzień wcześniej lub przynajmniej kilka godzin przed podaniem aby herbatniki i krakersy zdążyły zmięknąć.
Zamiast robienia budyniu można użyć gotowego z torebki. Wystarczy budyń zrobić zgodnie z opisem na opakowania tylko w połowie porcji mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz