Strony

rozwijane menu

wtorek, 25 października 2016

Rafaello na krakersach

500 g serma mascarpone
400 ml śmietany 30 %
3 tabliczki czekolady białej
2 op. śmietan fixu
100 g wiórków kokosowych
1-2 opakowania krakersów
gorzka czekolada

czekoladę białą roztapiamy w kąpieli wodnej z 2-3 łyżkami śmietanki. Odstawiamy do wystygnięcia/
Resztę śmietanki ubijamy ze śmietan fiksem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), dodajemy serem mascarpone. Dodajemy wystudzoną czekoladę.

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. Dodać do masy (można też dodać wiórki bez prażenia na patelni), wymieszać.
 Krakersy układamy na spodzie blach, wykładamy połowę masy.  Teraz druga warstwa krakersów i masy. Na wierz zetrzeć czekoladę.

Niestety zdjęcia brak ponieważ ciasto w całości zawiezione zostało do przedszkola.
Ciasto smaczne, szybko z talerzy znikało. Masa sama w sobie jest dość słodka (mimo braku cukru), ale dzięki krakersom ciasto smakuje idealnie, je jest za słodkie za to z delikatną nutą kokosu.