Strony

rozwijane menu

wtorek, 18 października 2016

Placki z ryżu, jablek i bananów

Aga w tym roku urodziny dla koleżanek z przedszkola miała w Nibylandii. Po skończonej imprezie jedzenie dostałam do doku. I o ile chrupki czy paluszki zje zjeść można spokojnie nieco później to pokrojone jabłka i banany leżeć długo nie mogą i trzeba je szybko przerobić.
A ponieważ w lodówce miałam jeszcze jakieś półtorej woreczka ryżu, na który jeszcze pomysłu nie miałam to była okazja aby wszystko razem połączyć i zrobić placuszki.
I tak potrzebne są mniej więcej:
1-1,5 woreczka ryżu
3 banany
3-4 jabłka
1 mał jogurt naturalny
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu



ryż, pokrojone banany, obrane i pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) oraz jogurt należy potraktować blenderem. Wszystkie składniki mają być dobrze zmiksowane aby masa była dość rzadka i jednolita. Teraz dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy (wystarczy już tylko przemieszać łyżką) i smażymy na oleju. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.