Strony

rozwijane menu

wtorek, 18 października 2016

Zupa brukselkowa



1 opakowanie brukselki mrożonej. Można oczywiście użyć świeżej, wtedy ok 400-450 .
1 pętko kiełbasy
Pęczek włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki)
2 cebule
Makaron świderki, rurki, kokardki lub inny.
Sól
Pieprz
Vegeta lub rosół
Warzywa myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Brukselka w całości. Jeśli jest świeża to dodajemy z warzywami. Jeśli jest mrożona i już na parze gotowana to  wrzucamy ją pod koniec gotowania warzyw.
Kiełbasę i cebulę kroimy i smażymy na patelni, dodajemy pod koniec gotowania.
Makaron gotujemy oddzielnie wg opisu na opakowania.  Można go dodać do gotowej zupy lub bezpośrednio na talerz i zalewać zupą.
Można też zrezygnować z makaronu a zamiast tego pokroić kilka ziemniaków w kostkę i ugotować z warzywami.