Strony

rozwijane menu

wtorek, 18 października 2016

Czekolada plastyczna

W internecie można znaleźć kilka przepisów, żaden nie był na taką ilość czekolady jaka była mi potrzebna. A ilość miodu, w każdym przepisie na 100g czekolady inna. trochę to uśredniłam do moich potrzeb i wyszło bardzo dobrze.

czekolada plastyczna na ciasto średnicy 22 cm plus dekoracja:
 3 tabliczki mlecznej czekolady
105g miodu płynnego

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli:
w małym garnuszku należy zagotować wodę, zdjąć z ognia.
Na garnek nałożyć miskę z czekoladą i mieszać do całkowitego roztopienia czekolady. 
Do roztopionej czekolady dodajemy płynny miód i wymieszać delikatnie i krótko (tylko aby się składniki połączyły).

Zostawić do momentu kiedy się schłodzi.
Rozkładamy przezroczystą folię kuchenną i na nią wylewamy płynną masę. Czekoladę rozkładamy równomiernie po foli, zamykamy brzegi, przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego stężenia (czyli na 12 i więcej godzin)
Gdy potrzebujemy nałożyć masę na ciasto należy wyciągnąć ją z fioli i zagnieść aż zrobi się plastyczna. Masę zagniatamy w rękawiczkach aby tłuszcz został w czekoladzie a nie na naszych dłoniach.
Wałkujemy najlepiej na papierze do pieczenia  i nakładamy na ciasto.