Strony

rozwijane menu

środa, 6 lipca 2016

Karpatka

Ciasto:   ¼ l. Wody
   ½ kostki margaryny (125g)
   1szkl. mąki
   4-5 jajek

Krem:
   ½ l. mleka (część zagotować trochę zostawić do mąki)
   1 cukier waniliowy
   1 margaryna (250g)
   1 żółtko
   2 łyżki mąki ziemniaczanej
   2 łyżki mąki pszennej

   1szkl. cukru pudru
      
Ciasto:
Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po wystudzeniu wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem 10 min.
Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić na blachę (najlepiej wielkości 35x25cm).
Piec po kolei, jedną część ponakłuwać widelcem.


Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia


Krem:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wymieszać obie mąki z mlekiem, dodać żółtko. Tak przygotowaną masę dodać do gotującego się mleka i wymieszać, odstawić do wystygnięcia.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzonej masy i dokładnie wymieszać.

Rozsmarować na spodzie ciasto, przełożyć górną jego częścią. Wierzch posypać cukrem pudrem.

I gotowe smaczne ciasto:)