Strony

rozwijane menu

wtorek, 26 lipca 2016

wariacje z sosem pieczarkowym

30 dkg pieczarek
4 małe cebule
¾ litra rosołu
sól, 
pieprz, 
wegeta
1 szklanka śmietany
2 łyżki mąki


Pieczarki i cebulę obrać, umyć, pokroić i przysmażyć na tłuszczu. Do gorącego rosołu dodać pieczarki razem z cebulą. Przyprawić. Na końcu dodać śmietanę wymieszaną z mąką.

Dla tych, którzy tak jak ja, nie przepadają za śmietaną: zamiast śmietany można użyć wody. U nas po przyprawieniu sos rozdziela się na dwa garnuszki, do jednego dodaje się mąkę ze śmietaną a do drugiego mąkę z wodą. 
Sos podajemy do kotlecików, bądź klopsików.

Inne wykorzystanie:Mięso pozostałe z rosołu obieramy z kości,  rozdrabniamy(u nas są to korpusy i jakieś udko bądź skrzydełka), mieszamy z gotowym sosem, chwilkę gotujemy razem. Do takiej potrawy robimy kluseczki, które polewamy takim sosikiem i obiadek gotowy.

Inna propozycja to makaron świderki gotujemy w osolonej wodzie. można go wymieszać z sosoem bądź  nakładać makaron na talerze i polaćsosem


Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi (również mrożonymi)