Strony

rozwijane menu

poniedziałek, 18 lipca 2016

kurczak zapiekany z warzywami

1 podwójna pierś z kurczaka
1 cukinia
fasolki szparagowej – garść czy dwie
pomidory koktajlowych – garść czy dwie
4 ząbki czosnku
 1 papryka
1 cebula
1 marchewka
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Papryka słodka lub ostra


Piersi myjemy i porcjujemy na kotlety. Z każdej wychodzą 2-4 kotleciki (w zależności od wielkości mięska). Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką. 
Warzywa kroimy: paprykę w kostkę, fasolkę na pół, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki, cukinię w plasterki i jeszcze na pół. Przyprawiamy solą pieprzem i ziołami. Wszystkie mieszamy razem, dzielimy na pół. 
Układamy połowę w naczyniu, na nich układamy mięsko i przykrywamy drugą połową warzyw.
Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Jeśli piekarnik mamy nagrzany to wystarczy 30 minut.